A debreceni stadion üvegfala mögül integetett a dán királyfi

Debrecen – Mintha egy skandináv krimit néznénk laptopon: a Hamlet tökéletes választás a nyáréjszakai színházhoz. Kritika.

Shakespeare vagy időutazó volt, aki a 20. vagy a 21. századból ugrott vissza néhány száz évet, s írta meg a mi napjainkban aktuális témák körül forgó drámák sorát – vagy zseni. Páratlan, időtlen tehetségű szerző, aki ma is pont annyira friss, mint a saját korában volt. Nem is színházi évad az némi túlzással, ahol nem kerül elő valamelyik műve.

A debreceni stadion üvegfala mögül integetett a dán királyfi

Fotók: Máthé András

A Hamlet talán az egyik legnépszerűbb Shakespeare-dráma. Több szövegváltozata létezett, létezik az 1600 körül született darabnak, maga a keletkezése is tele van fordulatokkal. Sorait máig szívesen idézzük (Jaj, szegény Yorick! Ismertem őt…; Lenni vagy nem lenni: ez a nagy kérdés…), a lét értelmét (értelmetlenségét?) feszegető kérdéseit pedig mi is újra és újra feltesszük magunknak.

A költözés küszöbén álló Csokonai Színház társulata az új évad előtt, még augusztusban sajátos helyszínre vitte el a dán királyfi tragédiáját: a Nagyerdei Stadion környékére.

Miközben a nézők – egymástól biztonságos távolra – az aréna sajtórészének üvegfalával szemben ülnek a csillagos ég alatt, a színészek a stadion földszintjén és első emeletén, az üvegfal mögött játszanak. Idővel ebből a térből kilépnek, s megszólítják, hívják a közönséget, jöjjenek, járjanak egyet a stadion körül, hogy végül felvonuljanak az egyik emeleti területre, ahol a hátteret a véres végkifejlethez a zöld gyep és az aréna nézőtere szolgáltatja. Éry Franciska rendezése Nádasdy Ádám szövegére épül, s több csavarral frissíti Hamlet világát. A debreceni előadásban a dán királyfi (Rózsa László) külföldön tanuló egyetemista, Ofélia (Mészáros Ibolya) őrülten jól énekel alternatív rockzenét, Laertes nem fiatal férfi, hanem AC/DC-pólós ifjú hölgy (Tolnai Hella), a színészek mint a Dán dogok jelennek meg, a sírásó jelenetben pedig elhangzik a debreceni fülnek jól csengő víztorony és a vodka szó is.

A Hamlet a végtelenül és nyomasztóan sötét, kegyetlen skandináv krimik világába taszítja a nézőt. Egy bűnügy részesei lehetünk, melyben misztikus elemek is feltűnnek. A tettes után nem kell sokáig nyomozni: az elhunyt dán uralkodó szelleme megjelenik külföldi egyetemi tanulmányairól hazatért és depressziós, magába zuhant fiának, s elárulja neki, hogyan és ki gyilkolta meg. Hamlet tehetetlen és dühös. Haragszik a világra és önmagára is, de különösen az anyjára, aki újra férjhez ment. Az új férj az új király, Claudis (Bakota Árpád), Hamlet nagybátyja – és testvére gyilkosa. Miközben a dán királyfit hajtja előre a bosszúvágy, azt érezhetjük, hogy a sajátos helyszín miatt a színházi élmény nagyon más, mintha a nagyszínpad vagy a stúdió nézőterén ülnénk.

Az, hogy a színészek üvegfal mögött játszanak, olyan hatást kelt, mintha egy képregényt lapoznánk, vagy még inkább filmet néznénk telefonon vagy laptopon – és hogy ne zavarjunk másokat a szobában, fejhallgatóval. (Ami sajnos egy idő kényelmetlen lesz.) A közönség felé fordulva beszélnek, s alig-alig érintkeznek egymással, ami a színészi játékot korlátozza, szűkíti, elvesznek más színházi térben megszokott részletek. Inkább szócsaták vannak, nem testi ütközések. A teátrális mozdulatok, a hangok és a hanghatások ugyanakkor felerősödnek, a játék viszi magával a nézőt. Hamlettel bolyongunk mi is az érzelmek labirintusában. aztán meg kint a stadion körül, hogy végül részesei legyünk annak, ahogy a jelen darabjaira hull, és a szereplők ott halnak meg előttünk.

Megszoktuk már az elmúlt években, hogy a Csokonai stábja időről időre merész és szokatlan megoldásokkal áll elő. A Hamlet tökéletes választás a nyáréjszakai színházhoz, a helyszín meghökkentő, de emberi. Azon lehet töprengeni, hogy valóban a koronavírus-járvány okozta karanténhelyzet jelenik-e meg előttünk művészi formába öntve (szerintem nem), de valójában ez nem számít. Nem ez számít, hanem az élmény, a játék, az üzenet. Hamlet mi vagyunk: emberek kényszerpályán (amit nevezzünk akár sorsnak), tele kérdésekkel, megoldandó helyzetekkel és elszántsággal, hogy a legjobbat hozzuk ki az életből akkor is, ha ez nem is olyan egyszerű.

Fotókat és részletes szereposztást itt, a Csokonai Színház honlapján találnak.

SMART ÖNKORMÁNYZAT



A lenti modulok kizárólag bejelentkezés után érhetőek el.




GYIK

Ebben a menüpontban az önkormányzat által létrehozott felületen a látogatók megtalálhatják a leggyakrabban előforduló kérdéseket és az arra adott válaszokat. A kategóriák segítenek a válaszok megtalálásában.

Formanyomtatványok kitöltése

Formanyomtatványok kitöltése és mentése otthonról, ezekre ellenőrzés kérése a hivataltól . Segítségével nagy eséllyel a hivatalban egyszeri megjelenéssel el tudja intézni az adott ügyet a felhasználó.

Kérdőív

Új kérdőíveket néhány kattintással létre lehet hozni. A begyűjtött adatokat külön felületen lehet megtekinteni, elemezni. A kérdőív megjelenését ütemezni is lehet, mely a nagyobb projektek előkészítését is nagyban megkönnyíti.

Időpontfoglalás

Az önkormányzatoknak is célszerű követni az információs társadalom által kínált lehetőségeket, növelve a lakosság elégedettségét. Az egyik legfontosabb ha időt tudunk megspórolni az online felületek kialakításával.

Bejelentések

A felhasználók létrehozhatnak új bejelentéseket és feltölthetnek képeket több kategóriában. Ezek a bejelentések a település lakóinak a hétköznapjait könnyítik meg, legyen szó egy egyszerű csőtörés vagy egy leszakadt hinta bejelentéséről.

Interaktív galéria

Az önkormányzat és a látogatók is megoszthatják élményeiket, akár a településsel kapcsolatban, akár a szolgáltatásokkal kapcsolatosan. A videók és képek feltöltése a mai okos telefonokkal már gyerekjáték.

SMART Applikáció

Smart Önkormányzat applikáció

Töltse le ingyenes mobilappunkat és értesüljön időben mindenről! Megtalálható minden olyan információ, ami elsősorban a helyi lakosoknak szól és ezeket mind egy kattintással el tudja érni telefonon, vagy tud útvonalat tervezni az applikációval.

iOS

Töltse le legújabb 1.0.12 verziónkat!

App Store

Android

Töltse le legújabb 1.0.5 verziónkat!

Google Play