Szerdán elkezdik a debreceni Dósa nádor tér megújítását

Szerethetõ, fiatalos, új közösségi teret szeretnénk létrehozni - mondta Balázs Ákos alpolgármester, aki tájékoztatást adott arról, hogyan közlekedhetünk a téren az elkövetkezõ idõszakban.

Hamarosan elindul a Dósa nádor tér és a Csapó utca átalakítása az Új Fõnix Terv Zöld város programjának részeként, a Debrecen belvárosának innovatív rekonstrukciója címû pályázat keretében. A részletekrõl Balázs Ákos alpolgármester számolt be pénteken.

- A Dósa nádor tér és a Csapó utca átépítésének tervezésekor az volt a célunk, hogy olyan új közösségi teret hozzunk létre, amely szervesen csatlakozik a fõtérhez és a jelenleginél sokkal nagyobb zöldfelület jöjjön létre. Ennek eléréséhez nagy, összefüggõ gyep- és növényfelületeket alakítunk ki. Több ezer cserjét telepítünk és 360 négyzetméteren gyepszõnyegezünk. A növényzet vízutánpótlására automata öntözõhálózat épül. Az a célunk, hogy szerethetõ, fiatalos új közösségi teret hozzunk létre.

A Dósa nádor tér és a Csapó utca átépítése február 19-én, szerdán kezdõdik. Ezen a napon a kivitelezõ lezárja a Dósa nádor teret és a Csapó utcát a Rózsa utcától a Vár utcáig. Gépjármûvekkel nem lehet majd behajtani az építési területre

– mondta Balázs Ákos, hozzátéve, hogy amikor egyirányúsították a belvárosi közlekedést, akkor is figyeltek az információ megosztására, kérték például a Waze-t is, hogy írják át a rendszerüket. - Szórólapokkal, az interneten, a média közremûködésével fogjuk tájékoztatni a debrecenieket – sorolta az alpolgármester.

A tér elemei egy központi sétánygerincre fûzhetõk fel, amely a Városháza épülete elõtt indul és a Csapó utca irányában egészen a Liszt Ferenc utca keresztezõdéséig tart. Mint mondta, gyalogosan az építkezés ideje alatt is megközelíthetõk lesznek a téren mûködõ üzletek és a lakóházak. A Zamenhof utcánál is be lehet majd sétálni, a Napló elõtti rész pedig a Csapó utca felõl lesz megközelíthetõ, míg a Csapó utcán a bal oldal teljes egészében járható lesz. - A hatóságokkal, a kivitelezõvel engedélyeztetett forgalmi rend készül a területre. Táblákkal, rajzokkal segítjük majd a közlekedõket – jelezte Balázs Ákos.

Szólt a gépjármûvek közlekedési lehetõségeirõl is: mint mondta, a Kossuth utcáról nem lehet majd bekanyarodni a Sas utcára, így az ottani parkolóhelyeket sem lehet majd használni, viszont biztonságosan közlekedhetnek majd a munkaautók. Ezek a körút felõl a buszsávon tudnak majd érkezni, cél ugyanis, hogy minél kevésbé terheljék a környezetet, tehát ne tegyenek egy teljes kört a belvárosban.

- Fontos, hogy figyeljenek a közlekedõk arra, hogy ezen a szakaszon, a Kossuth utcánál nem csak autóbuszok, hanem tehergépjármûvek is jöhetnek majd szembe. Az érintett területen mûködõ üzletek elõre egyeztetett idõpontban tölthetik fel árukészletüket. Az a cél, hogy a rakodás ne zavarja a sétálóövezeten közlekedõket. A Dósa nádor tér és a Csapó utca  az átadási-átvételi folyamatokkal a virágkarneváli idõszakra újul meg, és dísze lesz az augusztus 20-án felavatott Szent István szobor is – hallhattuk Balázs Ákost, aki szólt a parkolási kérdésekrõl is.

Mint mondta, parkolni a környéken több helyen lehet: leginkább a Széchenyi utcán, az Ítélõtábla mellett egy éve kialakított 300 férõhelyes parkolót ajánlják, amit ugyanolyan feltételekkel használhatnak, mint a Dósa nádor teret.

- Könnyebbség a környéken lakóknak, hogy a térre kiadott bérletek a Széchenyi utcai parkolóban is érvényesek! Emellettaz autósok használhatják az Igazságügyi tömb alatti, valamint a Halköz üzletház alatti parkolóházat, a Kálvin téri parkolókat, a Fórum Debrecen parkolóházát vagy a Jászai Mari téri parkolót is.

A sajtótájékoztatón a „szép dolgokról”, a kertészeti munkákról Kuhn András fõkertész beszélt. Mint elmondta, az eddigi lineáris gyalogos zóna szövetté alakul, tényleg lehet majd barangolni a belvárosban.

- Több ezer cserjét telepítünk, s lesz olyan virágágyás is, ami az év minden szakaszában virágozni fog – leszámítva a téli hónapokat. A tér felületén gyepfelület lesz, ahova akár le is lehet heveredni. A fákat megvizsgáljuk, rendbe tesszük. A zöldterület a mostani nyolcszorosára nõ, megújulnak a padok, a közvilágítás és a biztonság érdekében kamerákat is elhelyezünk.

Mint korábbi cikkünkben írtuk, az Új Fõnix Terv Zöld város programjának részeként a Dósa nádor téren különleges vízjáték épül, padokat, kerékpártámaszokat, új fákat, cserjéket telepítenek. A Csapó utcán megújul a virágpiac 36 virágárusító pavilonnal (128 elárusítóhellyel). Az átépítés után sétálóövezetté válik a tér, a megszûnõ 179 parkoló kiváltására a Széchenyi utcán jött létre egy 300 férõhelyes parkoló, késõbb pedig a Városháza Sas utcai épületszárnya alatt létesül többszintes mélygarázs.​

A zöldterületi rekonstrukció közel 11 ezer négyzetméteren történik majd meg. Közel 3500 cserjét ültetnek, 360 négyzetméteren lesz gyepszõnyeg, s öntözõrendszert is kialakítanak. A beruházás során három helyszínre telepítenek kilenc térfigyelõ kamerát. A tér megújításának munkáit közbeszerzési eljárás keretében a debreceni Keviép Építõipari és Kereskedelmi Kft. nyerte el.

TOVÁBBI KÉPEK VIDEO ÉS ANIMÁCIÓ A MEGÚJULÁSRÓL:

http://www.dehir.hu/debrecen/szerdan-elkezdik-a-debreceni-dosa-nador-ter-megujitasat-uj-latvanytervekkel-animacioval/2020/02/14/

 


SMART ÖNKORMÁNYZAT



A lenti modulok kizárólag bejelentkezés után érhetőek el.




GYIK

Ebben a menüpontban az önkormányzat által létrehozott felületen a látogatók megtalálhatják a leggyakrabban előforduló kérdéseket és az arra adott válaszokat. A kategóriák segítenek a válaszok megtalálásában.

Formanyomtatványok kitöltése

Formanyomtatványok kitöltése és mentése otthonról, ezekre ellenőrzés kérése a hivataltól . Segítségével nagy eséllyel a hivatalban egyszeri megjelenéssel el tudja intézni az adott ügyet a felhasználó.

Kérdőív

Új kérdőíveket néhány kattintással létre lehet hozni. A begyűjtött adatokat külön felületen lehet megtekinteni, elemezni. A kérdőív megjelenését ütemezni is lehet, mely a nagyobb projektek előkészítését is nagyban megkönnyíti.

Időpontfoglalás

Az önkormányzatoknak is célszerű követni az információs társadalom által kínált lehetőségeket, növelve a lakosság elégedettségét. Az egyik legfontosabb ha időt tudunk megspórolni az online felületek kialakításával.

Bejelentések

A felhasználók létrehozhatnak új bejelentéseket és feltölthetnek képeket több kategóriában. Ezek a bejelentések a település lakóinak a hétköznapjait könnyítik meg, legyen szó egy egyszerű csőtörés vagy egy leszakadt hinta bejelentéséről.

Interaktív galéria

Az önkormányzat és a látogatók is megoszthatják élményeiket, akár a településsel kapcsolatban, akár a szolgáltatásokkal kapcsolatosan. A videók és képek feltöltése a mai okos telefonokkal már gyerekjáték.

SMART Applikáció

Smart Önkormányzat applikáció

Töltse le ingyenes mobilappunkat és értesüljön időben mindenről! Megtalálható minden olyan információ, ami elsősorban a helyi lakosoknak szól és ezeket mind egy kattintással el tudja érni telefonon, vagy tud útvonalat tervezni az applikációval.

iOS

Töltse le legújabb 1.0.12 verziónkat!

App Store

Android

Töltse le legújabb 1.0.5 verziónkat!

Google Play