Ügyvéd válaszol - Tûzgyújtási tilalom, csendrendelet, ...

Lukácsné dr. Patakvölgyi Piroska ügyvéd egy szinte mindenkit érintõ témákban ad tájékoztatást olvasóinknak.

Olvasó:

„Szeretném javasolni, hogy a Józsa Újság következõ számában bõvebben írjanak és hívják fel a lakosság figyelmét az Önkormányzat által hozott tûzgyújtási szabályokra és a hétvégi csendrendeletre, mert nem mindenki van vele tisztában.

1. Tûzgyújtás csak szabadtéri fõzés vagy sütés esetén. Gaz egyéb hulladék égetése TILOS.

2. Hétvégi zajos tevékenység fûnyírás, flexezés, stb. szombaton délelõtt csak 9-12h du csak15-18h közt vasárnap minden zajjal járó tevékenység TILOS.”

Ügyvéd:

1. A hatályos jogi szabályozás értelmében tilos a kerti hulladék égetése. A tiltás alól az önkormányzat helyi rendeletben felmentést adhat, ebben szabályozza az égetés feltételeit, körülményeit is. Arról, hogy mikor lehet a kertben égetni, a helyi önkormányzatnál kell érdeklõdni. Amennyiben az önkormányzatnak nincs ilyen rendelete, akkor tilos az avar és kerti hulladék égetése. DMJV Önkormányzatának ilyen rendelete nincs, azaz az önkormányzat teljes területén tûzgyújtási tilalom van érvényben. Ez alól a kerti sütés-fõzés kivétel, de itt is be kell tartani az általános égetési szabályokat, azaz nem szabad felügyelet nélkül hagyni a tüzet, a még ki nem hûlt parazsat, hamut; gondoskodni kell a megfelelõ, tûz oltására alkalmas anyag, eszköz – víz, homok – készenlétben tartásáról; az égetést követõen a tüzet gondosan el kell oltani, meg kell gyõzõdni arról, hogy valóban kialudt.

2. A környezet védelmének általános szabályairól 1995. évi LIII. törvény felhatalmazása alapján lehet a törvénynél szigorúbb feltételeket megállapítani a szabadidõs tevékenységek zajszintjének mértékére, azonban ilyen önkormányzati rendelet jelenleg Debrecenben nincs, a HÉSZ (helyi építési szabályzat) rögzíti a nappali (8.00-22.00) és az éjszakai (22.00-8.00) közötti zajszint mértékét, melynek meghaladása esetén a DMJV Polgármesteri Hivatal Igazgatási Osztályán lehet eljárást indítani.

Azonban szabálysértési törvény 195. § (1) alapján: „Aki lakott területen, az ott levõ épületben, vagy az ahhoz tartozó telken, tömegközlekedési eszközön, továbbá természeti és védett természeti területen indokolatlanul zajt okoz, amely alkalmas arra, hogy mások nyugalmát, illetve a természeti vagy a védett természeti értéket zavarja, szabálysértést követ el.” 195 § (2): „Az (1) bekezdésben meghatározott szabálysértés miatt a közterület-felügyelõ, természeti és védett természeti területen a természetvédelmi õr és helyi jelentõségû védett természeti területen az önkormányzati természetvédelmi õr is szabhat ki helyszíni bírságot.”

Szumma: lehet flexelni, füvet nyírni bármikor hétvégén, de a békés egymás mellett élés szabályait betartva, az általános pihenõ idõ alatt tartózkodjuk egymás szükségtelen zavarásától. Nincs semmiféle "csendrendelet" Debrecen területén.

 

Olvasó: „Mezõgazdasági földterületem melletti közút másik oldalán már lakóingatlanok vannak. A lakóingatlanok tulajdonosai a közterületre az én ingatlanom elé fákat, bokrokat ültetnek, a saját ingatlanukban levágott zöldhulladékot a szántóföldemre dobálják, mit tehetek?”

Ügyvéd:

Birtokháborítást, rongálást követ el, aki a más földjére hulladékot, vagy bármi mást elhelyez, a más tulajdonára annak engedélye nélkül nem léphet, és a termõföld hasznosításának akadályozása nemcsak a föld tulajdonosának érdekeit, de nemzetgazdasági érdekeket is sért. Akár zöldhulladék, akár más hulladék elhelyezése más tulajdonán, ebbe a köztulajdonban lévõ ingatlanokat is beszámítva tilos és értelmezhetetlen, hiszen a Debreceni Lakossági Hulladékudvarba a zöldhulladék ugyanúgy leadható, mint bármilyen más hulladék. A földtulajdonosa pedig eljárást indíthat, illetve kártérítést is kérhet az ingatlanára lerakott hulladék által okozott kárért. Az elõzõ havi cikkben a közterületre kiültetett fákról már volt szó, melyeket a tulajdonos a háza elõtti részre ültethet, azonban az úttest másik oldalára csak a közút kezelõje ültethet, ez már szintén szabálysértésnek minõsül.

 

Ügyfélfogadás: elõzetes telefonos egyeztetés alapján:

Lukácsné Dr. Patakvölgyi Piroska
Cím: Józsa, Barátság utca 3.
Telefon: 0652/387-803
Mobil: 0620/340-7411
http://www.drpatakvolgyi.hu

 

SMART ÖNKORMÁNYZAT



A lenti modulok kizárólag bejelentkezés után érhetőek el.




GYIK

Ebben a menüpontban az önkormányzat által létrehozott felületen a látogatók megtalálhatják a leggyakrabban előforduló kérdéseket és az arra adott válaszokat. A kategóriák segítenek a válaszok megtalálásában.

Formanyomtatványok kitöltése

Formanyomtatványok kitöltése és mentése otthonról, ezekre ellenőrzés kérése a hivataltól . Segítségével nagy eséllyel a hivatalban egyszeri megjelenéssel el tudja intézni az adott ügyet a felhasználó.

Kérdőív

Új kérdőíveket néhány kattintással létre lehet hozni. A begyűjtött adatokat külön felületen lehet megtekinteni, elemezni. A kérdőív megjelenését ütemezni is lehet, mely a nagyobb projektek előkészítését is nagyban megkönnyíti.

Időpontfoglalás

Az önkormányzatoknak is célszerű követni az információs társadalom által kínált lehetőségeket, növelve a lakosság elégedettségét. Az egyik legfontosabb ha időt tudunk megspórolni az online felületek kialakításával.

Bejelentések

A felhasználók létrehozhatnak új bejelentéseket és feltölthetnek képeket több kategóriában. Ezek a bejelentések a település lakóinak a hétköznapjait könnyítik meg, legyen szó egy egyszerű csőtörés vagy egy leszakadt hinta bejelentéséről.

Interaktív galéria

Az önkormányzat és a látogatók is megoszthatják élményeiket, akár a településsel kapcsolatban, akár a szolgáltatásokkal kapcsolatosan. A videók és képek feltöltése a mai okos telefonokkal már gyerekjáték.

SMART Applikáció

Smart Önkormányzat applikáció

Töltse le ingyenes mobilappunkat és értesüljön időben mindenről! Megtalálható minden olyan információ, ami elsősorban a helyi lakosoknak szól és ezeket mind egy kattintással el tudja érni telefonon, vagy tud útvonalat tervezni az applikációval.

iOS

Töltse le legújabb 1.0.12 verziónkat!

App Store

Android

Töltse le legújabb 1.0.5 verziónkat!

Google Play